Aicinājums piedalīties pieredzes stāstu konkursā «Mani pirmie Atmodas soļi»

Pirms 35 gadiem Igaunijas, Latvijas un Lietuvas iedzīvotāji vienojās Baltijas ceļā. Tas bija lielo pārmaiņu laiks, kurā strāvoja brīvības alkas un nepakļaušanās padomju okupācijas iekārtai. Izceļot Baltijas ceļa nozīmību, Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Filozofijas un socioloģijas institūts sadarbībā ar Latvijas mutvārdu vēstures pētnieku asociāciju «Dzīvesstāsts» aicina Latvijas cilvēkus piedalīties dzīvesstāstu konkursā «Mani pirmie Atmodas soļi».

Konkursa mērķis ir rosināt atcerēties brīžus, kad Jūs pirmo reizi iesaistījāties Atmodas procesos laika posmā no 1986. līdz 1991. gadam. Tas bija notikumiem un pārmaiņām bagāts laiks, kuru ir pieredzējušas dažādas paaudzes. Katram laikabiedram ir savs unikālais stāsts, kā pārveidojās viņa apziņa un kā ar savu rīcību un līdzdalību tika sperts pirmais apzinātais solis Atmodas virzienā.

Atmoda notika visur – tautā, cilvēkā, ģimenē, tuvākajā apkaimē, interešu kopā, ārpus Latvijas, skolās, koros, sporta komandās un citviet. Šīs atmiņas ir pelnījušas būt sadzirdētas un tapt par daļu no tautas atmiņas. Tādēļ aicinām Jūs tajās dalīties. Tas var būt spilgts, bet laiktelpā ļoti koncentrēts pieredzes stāsts, bet tās var arī būt atmiņas par konkrētiem notikumiem, kas Jūs pamudināja atklāti nostāties pret padomju iekārtu.

Kā piedalīties konkursā? Ļoti vienkārši! Pierakstiet vai ierakstiet savu atmiņu stāstu un atsūtiet mums. Iesūtīšanas termiņš: 2024. gada 31. oktobris. Visi iesūtītie stāsti tiks saglabāti Latvijas Nacionālās mutvārdu vēstures krājumā. Spilgtākie pieredzes stāsti tiks arī apbalvoti un publicēti.

Konkursa nolikums

Pieteikuma anketa

Konkurss tiek rīkots Valsts pētījumu programmas atbalstītā projekta «Neatkarības arheoloģija: jaunas pieejas nacionālajai pretestības vēsturei Latvijā» (projekta nr. VPPLETONIKA2021/2-0003) ietvaros.

Satura apraksts (notikums, personas)
Biešu vākšana Latvijas laukos, radio klausoties Latvijas Tautas frontes 2. kongresa tiešraidi (1989. gada 7.—8. oktobris)
Satura apraksts (notikums, personas)

Līdzīgi